Hikhikhik.....Apok, Apok.... Mesti kowang pelik apsai aku dok apok2 ni kan...

Masa hari raya ke-2 ari tu, aku dok usha pucuk ubi Tok Tan...emmmm buat Masak Lemak Cili Api ni sure sodappp hehehe....mak mertua aku dah bgtau awal2 susah nak dapat permit petik pucuk ubi tu, tok bising kalau kite petik byk2 ubi dia tu....emmm...aduhhh punah harapan aku...emmm tp xpe, aku try berjaya dulu...seramm pun ada...tapi tuah manusia tak nampak kat kaki kan??? tanpa disangka sekali minta je KOMPOM Tok kasi heheheheheheeee....mmg tak sangka la aku dapat...korang nak tau tak nape senang sgt??? sbb aku n husb yg bawak benih ubi kayu tu so, sah2 la sure aku dapat nyer hahahahaa....siap Tok offer balik KL nnt amik la bawak balik, byk tu heheheehehehee....

Petang tu gak aku pegi kat tepi umah....aku kepit bakul besar...emmm tak la besau sgt tapi leh buat baikkk nyer satu periuk besau hehehee...elok je aku letak bakul tu, masa nak start gear petik pucuk ubi, tetiba aku nmpk si Apok datang....aku pandang la dia....dia pandang aku balik....aku tgk dia ralit gerak sana, gerak sini....tp lain mcm je si Apok ni, gerakkan dia tu macam tgh memerhatikan sesuatu, macam tgh carik mangsa....biar betui Apok ni, dah la kat kebun ni aku sorang je ngan dia...pastu selama aku kat kg ni, mana aku ada dia ada...scary siuttt....kalau aku dok sibuk menyapu laman atau tgk layan pokok bunga sure dia ada...senang cakap masa orang takde sgt kat tmpt tu laa...huhuuuuuu....aku tgk Apok tgh goyang2 punggung dia...ahhh sudah..Apok ni ape hal...rasa nyer aku takde lak wat dia stim...setakat aku pakai t-shirt ngan track suit ape la sangat....

Aku diam je sambil tgn aku dok petik pucuk ubi...tapi aku tetap usha Apok..haah laaa Apok tetap pandang aku...emmm aku ada 1 akal....aku pun duduk mencangkung...aku tgk Apok dok usha aku giler2...uskkkk...mampus aku kali ni....aku pun bukak mulut aku "EEEEeeeeeee....Apok!"...dia pun nyautt...."Hemmmmmmm....', garang siuttt dia nyaut...aku pun cakap lagi "Apokkkkkkkkk.....wat pe tu Apokkkkkkk" aku pun cakap ngan nada mengenakan dia, yelahhh dok usha2 aku, baik aku kenakan dia...tak semena2 Apok nyaut lagi "Hemmmmmmmmmmmmmmmm" kali ni sound dia lagi garang, kalau korang dgr sure korang cuak giler pastu aku angkat jari telunjuk aku buat sign haaaa haaa, dalam ati aku risau gilerrr....mampus aku kali ni....pastu aku test skali lagi "Apokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!" aku tekankan sound aku, kali ni tak sempat Apok nyaut aku start lagi "Apok marah ye Apok???"...kali ni aku betui2 terkejut ngan Apok...dia terpa ke arah aku ngan garang...ape lagi aku pun menjerit laaaaa....nasib aku tak terduduk dari pose mencangkung aku tadi...dia datang ke arah aku macam nak gigit....mmg aku cuak gilerr2...

Tetiba aku terdgr 1 suara..."Gigit je dia Apok!!! Sape suh kacau kan" terdiam aku...rupa2nya cik abe aku ada kat belakang aku rupanya...dia punya la gelakkan aku..."Sayang....kucing pun awak nak buli ye!!!!" aku pun tergelak besauu....malu gelagat aku rupanye diperhatikan....malu malu....aku pun pegi la kat Apok, penat dia buat reverse tadi.....aku pujuk la dia "Jangan la marah ye Apok, kite gurau jeee"...tp suara dia tetap garang "Hemmmmm..."..."Kita gurau je laaaa, sape lagi kite nak sakat dah kalau tak Apok!!" hahahahahaha...

Nasib aku tak betul2 kena gigit ngan kucing jantan bernama Apok tu!...kisah aku ngan Apok ni sampai ke telinga Mak Mertua aku, selaku tuan nyer kucing...ape lagi kena gelak la aku ngan Mak n Cik De...diorang kata aku ni ngan kucin pun leh layan...ingat ngan budak2 jeee

Hampir tiap ari aku sakat Apok, sampai dia nampak aku je dia mesti standby nak terpa aku....tapi aku cakap bebaik la kat kucing jantan tuuu....hehehehe...tu la aku, dah takde orang aku nak kacau, kucing pun boleh laaa...hahahahaaa...agak2 korang, korang perasan ke Apok tu kucin rupa nyerr???


Ni la pose Apok tengah goyang2 punggung dia...

Aku tgh pujuk Apok lepas dia hangin 1 badan ngan aku tadi ...hehehehee..."Jgn la marah Apok"

Rupanye Apok goyang2 tadi nak memburu....petang tu gak Apok dapat sekor tupai...

Ni la tupai yang Apok berjaya tangkap....kalau bawak Apok masuk hutan ni silap2 Apok dapat kancil sekor hehehehee


Pagi-pagi lagi aku dah bangun...dengan semangat berkobar2 nak g Solat Raya kat Masjid Kg Chenor ngan somi dan yg penting nak salam raya hehehehehee....nasib mata aku leh bukak, yelah semalam tido kui 3 pagi huhuuu...

Sebelum cite pagi raya, aku cite kisah menjelang raya yeeeee...sehari sebelum raya yakni semlm, aku n somi tersayang sampai kampung kui 4 petang...elok je tiba aku tgk Tok Tan tgh potong tulang2 lembu, dia kata "Tok nak buat Sup Gear Box, Tok beli 8 ketul"...wahhhh yummy.....boleh aku pekena sup baikkkk nyerrr....aku toleh kiri kanan yg ada cuma Ibu Mertuaku, Tok Tan, Tok Ne (tgh terbaring sbb sakit), Cik De ngan 3 orang sepupu kecik....so tanpa salin baju teruslah aku jadi penjual ayam... aku jeling ayam tu....banyak woooo...nasib la bab potong2 ni dah biasa wat, potong orang je belum hehehhe..mak mertuo den nak tulun, den kata tak yah...juai mahai konon...bukan ape kang cepat sgt siap hikhik...so masing2 ada job sendiri... Mak dari tadi tak stop2 buat keje, aku tgk baju dia dok basah je yelah cuci periuk laaa, tadah air laaaa, masak air laaa...sian Mak....dah abis potong ayam aku terus prepare bahan2 masakan untuk berbuka....Mak kata nak buat Ikan Patin Masak Tempoyakkk... fuyooooo....best lauk tuuuu....belum ape2 mak den dah habaq mai dengan senyum melebar "kang Nana masak "SAYUR NANA" ye...dua2 Tok dah tak nak makan sayur style lain dah"...hehehehehehee....wahhhh tu baru goreng sayur lum tunjuk skill lain.... kembang lak rasa kena puji dari golongan veteran ni, kalau yg puji tu muda belia den tak heran, tapi bak kata adek "Kang ada lak yg menyampah baru kawen org dah puji" (Betoi3x...kata upin & ipin)...

Cik De lak dari tadi berjuang untuk negara...abis sumer langsir, kusyen n macam2 benda bersarung dia tukar....katanya nak kasik cun...senang cakap hal2 deco ni dia yg bertanggungjawab sepenuhnya...dia pun baru sampai dari Melaka pagi tadi..... walaupun kat umah tu ada dua tiga kerat je tapi penangan aku ngan Cik De yg 'kaki pot-pet' ni, so boleh tahan meriah la suasana....cik abe aku ntah kat ne ntah, kat luar kot...mungkin hidupkan api ke, bakar sampah ke aku tak perasan sbb keje2 dlm umah ni membuatkan aku jadi very the bz huuuu....

Menjelang nak berbuka, semua lauk pauk berbuka dah penuh meja, ada yg masak ada yg beli, time ni ramai dah sampai rumah Tok....family Ayah Teh, Ayah Chik, Ayah Ngah n adik2 abg aku semua dah ada...so we all berbuka ngan penuh kecohnyeee...di akhir Ramadhan ni baru kami berkesempatan berbuka ngan family abang aku, cik abe bz tak sempat balik kg, asyik outstation jee...huhuuuu...dan ari ni juga la buat kali pertama aku tak berbuka ngan Ibu....biasanye mesti buka kat umah Ibu, yelah dia sorang2 jeee huhuuuu....tadi sempat curik2 call ibu dlm sibuk2 tu...sian ibu, buat pertama kali dia turun bawah g kedai mamak beli nasi, selalu semua aku siapkan huhuhuuu..katanya tempahan baju org masih ada lagi kena jahit....rasa bersalah gilerrr!!!! nasib baik aku mempunyai suami yg bertimbang rasa, sebulan penuh tu aku berbuka umah ibu n tak penah kami berdua buka dia luar...TKS ye darling...

Ok, sambung cite....dah selesai makan, aku, Makcik n Mak Teh isi beras dalam sarung ketupat...1st time aku buat benda2 ni, selalu aku beli je ketupat nona tu senang idup aku...tapi tang balut membalut aku tak buat....emmm susah gak ye nak isi beras ni, terlebih isi beras ketupat akan keras, terkurang beras ketupat lembik..aku dah cakap awal2 kalau esok jadi ntah apa2 tulun la cover aku hikhik....masa ni la paling fun, mau nyer tak, gelak gelak gelak....dgn muka yg 'sebek' memasing siapkan tugasan....Mak Teh sampai sorok muka tak nak aku amik gambo...dia kata "Muka Mak Teh tak senonoh", Makcik slumber rock jeeeee...aku tak kisah janji muka aku takde hikhik...




Nie la rupa daun ketupat yg perlu dikemaskan dan diisi ngan beras....



Sanggup tu tayang ketupat dari muka sendiri...nampak rambut Mak Teh je...jadik laaa..hehehe







Makcik ni pun leh jadik Geng Pot-Pet aku...lagi laju dia menganyam pot-pet nyer pun makin laju..... hahahahaaa






Cuba korang teka...ape jenis anyaman ni??? Kitorang pun puas belek style ape ni ekkk..sape yg buat pun tak tau...Ayah Chik kot huhuuuu



Dalam pada kitorang syok gelak2 tu aku terjeling Cik De yang tgh baikkk wat roti jala, apalagi selamat la Cik De jadik bahan aku...dan pada masa yang sama dapat snap pic mak yg tgh merasa rendang dia masak tadi...kalau diorang semua ni tau aku dok upload gambo depa bubuh kat sini mmg nahas aku...so kowang jgn cite laaaa, mana tau terjumpa nnt hukhuk...



Roti Jala ni makan ngan Sup Ayam tau...pelik??? aku lagi pelik, biasa ngan kari kan??? Family abang aku cakap mmg tradisi kat Chenoh macam tu....tapi aku lum dapat sesuaikan diri ngan Roti Jala+Sup Ayam tuu....


Cik De ngan Roti Jala nyerrrr.....sowey gambo ni "dicurik" dalam keadaan Cik De tengah masham acammm hehehehee....dah pukul 12 midnite pun Cik De bersilat ngan kuali lagi...cian Cik De...






Amacam rasa Rendang Ayam tu Mak??? Sedap??...mati la kalau Mak tau aku upload pic dia ni huhuuu



Pastu aku g kat luar lak..masa tu sekitar 12.30 tgh malam...rupanyerr Ayah Ngah, Faiz (adik ipar den) ngan kawan dia, Faizul dok menjaga ketupat yang we all buat tadi...dalam pada jaga api tu diorang dok cite2 pasai hp, ehhh macam dgr faiz nak kasi awek kat Ayah Ngah jeee...ampun Paehhh, ampun Ayah Ngah melawak jeee...Mak Ngah jgn ape2kan Ayah Ngah yeee, Nana saje je seloroh hikhik...



Periuk ni la yang diorang kena jaga...




Sempat lagi si Faizul pose tapi guna HP murah kualiti tarak laaa...huhuuuu...yg lain tak perasan aku tgh snap aksi depa...Ayah Ngah sms sape tu?? hikhik



Bile jeling atas, rupanye ramai yang dah tido termasuk somi den....yg berjaga pun penjaga2 ketupat, Makcik n anak2, Mak Teh, Mak Ngah n anak2, Cik De ngan Mak....yg lain2 selamat....kira yg berjaga ni org kuat untuk pastikan esok ada lauk pauk heheheheee...yang tido jgn marah ye, sape suhhh tido jeeeeee....malam raya ni tulun la wat keje skit..kalau nak tido awal make sure la b4 berbuka sumer TIP TOP...nasib bukan ngan family aku, kalau tak mmg kena baling bom org2 yg tido tu termasuk cik abe ku.....tapi sbb aku tau cik abe dah 3 malam tak tido, dok wat keje so dinda maafkan kanda ye...kalau tak, seperti biasa laaa mesti kanda kena bom tangan hehehehehe

Last kopek sebelum nak tido, aku kena la menggosok baju2 nak pakai esok, tadi nak gosok tak sempat huhuuuuuu....yg special kat sini ada satu minah cun ni, abe ku panggil "Model" tp nama dia Wan Farah...keje dia siang malam gosok baju je...banyak gile dia kena gosok, ringan je rasa nak suh gosok tp ingat2 Nana jgn nak buli org je keje ko...so teman batalkan hajat teman tu heheheheee....ni lah orang nyerrr...



Boleh le keje kat kedai dobi pasni ye Farah...gosok jangan tak gosok!




Ni lak Angah, anak Ayah Teh....bukan main sedap dia makan, bile interview dia kata " lapor la kak"...tapi yg pelik tu Cik De buat Roti Jala...macam ne leh ada Roti Canai...magik magik hahahahaa...Angah Angah....


Cuba tengok betui2...tu Roti Canai kan bukan Roti Jala kan??? mana si Angah ni amik eekk




OK...cite menjelang raya dah tamat...skang sambung cite di hari raya....dengan tak membuang masa lagi, aku pun bangun mandi, siap2kan makan untuk husb teruslah ke masjid...nak tau ape jadi??? bukan langgar kambing, bukan tayar pancit...salah tu salah...sampai je masjid tetiba terdengar Imam Masjid sebut " Assalamualaikum Warahmatullah, Assalamualaikum Warahmatullah"....alamakkkkk maka menjerit kami satu kete....rupa nyer solat raya dah selesai...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa....maka semua salah menyalah....tapi sebenor nyer Pak Imam yg salah hehehehe dia g cepatkan solat, kebiasaan kat situ kui 8.30 start..ni Pak Imam awalkan, tak bgtau lak smlm nyer marah aku ngan Pak Imam ni....aku yg poyo2 nak sembahyang raya tetap tak dapat solat raya (pertama kali tau sbb sebelum ni aku tak berpeluang lgsg, mesti dah kena raya awal dr raya 1 Syawal) ...tu org kata kalau bukan rezeki huhuhuuuu....

So, masing2 sengeh....kanda ku lagi la meleret senyum..dia kata "Sian awak Yang" hukhuk....tak sampai beberapa minit 2 kete lagi datang (family kitorang la tu)...jenuh pulak nak terangkan sebab mak mertua ku kelam kabut ambil air sembahyang, dia ingat lum mula lagi..hehehe

So, kitorang balik umah....bab salam menyalam ni aku dah buat dahhh pada sumer mak2 n ayah2 dalam umah tu...tinggal nak salam2 ngan Kanda Tercinta je...huhuhuuuu....takut la..mesti kena nyer ngan dia ni....aku tgk dia wat muka selamber jeeee...emmm lepas aku dah siap2 aku panggil la dia "Abang sini jap leh"...cehhhh lembut je sora...rasanya dia dah tau, ngan sengeh kerang dia cakap "Nak pe??....Lepas kui 12 kira tahun depan yeeeee"...aduiiiii dia tau laaa..."Yelah...nak salam la ni"....pastu macam biasa laa dia kata nape nak dalam bilik, nape tak kat luar hukhukhuk nak maut dah la org ramai kat luar...pastu aku paksa dia duduk kat katil..itupun dia main2 lagi sengeh2..sampai mak mertua aku bersuara "Sama la ngan bapak dia tu, nak mengenakan tu" pastu terus amk kuar, bagi laluan kepada kami...

Berpeluh nak susun ayat....minta maaf brutal tak sesuai, salah banyak ni, tu lum masuk tuduh2 dia lagi heheheheee..."Abang, emmm saya minta maaf zahir batin dari abang..." tak abis dialog lagi dia bersuara..."List satu2 ape salah..kalau tak sebut tak maaf, tgu raya tahun depan..cepat pk, sebelum kui 12 je ni"....bokkk rasa macam ada satu batu besauuu jatuh atas kepala daaaa....mampus aku!!! "Emmmm...saya minta maaf ari t saya terkentut kat tgn abg" sambil sengih...."Hah tau pun, berapa susah saya nak bersihkan tangan yg kena sisa toksid awak tu..."...wahhh ni dah lebih...kutukkk baik nyer...dan macam biasa dia kena Pot-pet Raya dari aku dalam keadaan tgn aku dok bersalam dgn dia...cubit2 pun dia kena...."Ni tak suka tau, saya minta maaf betui2 abg kutuk2 haaaa" pastu kami gelak gile..."Saya maafkan semua salah awak, saya pun minta maaf dari awak atas segala kesalahan saya...SAYA SAYANG AWAK SANGAT2 tau!"...ape lagi dari brutal terus kuar airmata, ilang macho.....dapat la ciuman kasih..."Abang, saya tak leh tahan laaaa, saya tau dia tak suka saya..."..."Biarkan laaaaa.....janji isteri saya baik cukup, abaikan dia, tak yah sibuk2 nak layan dia...layan je org yg suka awak..ye sayang"....emmmmmmmmmmmmm....



So, aku ignore semua kisah duka lara aku dari semalam hingga hari aku balik ke KL...janji somi n family dia yg lain syg aku...cukup kannn...tak mati pun sorang je tak suka aku....dia yg rugi tak borak ngan aku yg macam story teller ni kan hikhik..nak tau siapa?? RAHSIA hahahahaaaa

Pastu kitorang g raya2 satu kg...tapi g 4 umah je tak larat laaa penat semalam tak abis lagi... rumah Tok dari pagi raya sampai pagi sabtu tak putus2 menerima kunjungan tetamu, mmg ramai gilerrr...yelah Tok Ne tak sihat, lagipun Tok Ne dulu cikgu sekolah melayu....bab memasak mmg byk kali laaaaa....bab basuh pinggan tak yah cite,terasa macam nak beli pinggan n cawan plastik je hahahaha tapi ape2 pun sonok raya ramai org datang ni, kata org rezeki pun murah dan setiap yg dtg akan bawa keluar dosa kite...dosa aku sekali ke?? heheheheheee....



Cuma 1 yg aku dok terbayang Laksa Pahang, emmmmm.....best wooo...1st time rasa....mmg sedap ala2 Laksa Johor tapi lagi rumit nak buat...masakan raya yg lain sama macam lauk raya negeri lain....ada ketupat palas, ada ketupat daun kelapa, ada lemang....


Untuk tatapan semua..ni la gambo raya yg sempat diambil berdua....kamera tarakkk huhuuuu..raya tahun depan aku pastikan ada kamera sendiri...senang!!! tata...




"SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN"

kepada semua ahli keluarga n kawan2....

jumpa lagi di keluaran Raya 2009..Insya Allah...

Hi There....

Everyone has his/her day and some days last longer than others and here's my stories.....

WELCOME n ENJOY UrSelf! :)

My Followers

CBox